Seçim sistemine ilişkin düzenlemeleri bilmemiz, sağlıklı tercih yapabilmemiz için önemli.
Seçim Sisteminde Hangi Değişiklikler Oldu?
Vatandaşlar olarak seçim süreçlerinde, seçim sistemine ilişkin düzenlemelere dair bilgi sahibi olmamız sağlıklı tercih yapabilmemiz için önemli.
2017 yılında seçim kanununda yapılan değişiklikle Türkiye seçim öncesi ittifaklarla tanıştı. Bu düzenlemeye göre artık siyasi partiler seçimler öncesi ittifak kurabiliyor. Bununla birlikte 2017 düzenlemesiyle beraber oylarımızın Meclis'te sandalyeye dönüşme şekli de değişmişti.
2018 genel seçimlerinde ilk kez uygulanan bu sistemde, oy sayımında ittifakların aldıkları oylar ve siyasi partilerin aldıkları oylar ayrı ayrı toplanıyordu.
Siyasi partilerin seçim çevrelerinde çıkartacakları milletvekili sayıları belirlenirken ittifak içindeki siyasi partiler, ittifaklarının toplam oyundan da pay alıyorlardı.
2022 yılındaki yeni seçim düzenlemesinin getirdiği en büyük değişiklikse ikinci aşamada ittifakı oluşturan partilerin ittifakın toplam oylarından alacakları payı ortadan kaldırması oldu.
Bu yeni düzenlemeye göre artık bir seçim bölgesinde siyasi partiler o seçim çevresinde kendi aldıkları oy kadar milletvekili çıkartabilecekler.
İçerisinde bulundukları ittifakın toplam oyundan pay alamayacaklar.
Yeni seçim düzenlemesi daha birçok değişiklik getirdi; aktif vatandaşlar olarak seçim öncesi seçimlere ilişkin düzenlemeleri yakından takip ederek haklarımız ve sorumluluklarımız hakkında bilgilenmeliyiz.
Demokratik hakkımızı kullanmadan önce seçim sistemine ilişkin düzenlemeleri bilmemiz sağlıklı tercih yapabilmemiz de gerekli.